Apa khabar smuanya? Alhamdulillah.. hari dah 9 hari kita puasa kan?Nak berbuka ape agaknya ye?
orite... aku nak share something... resepi yg mudah dan boleh dicuba oleh sesiapa shja! DIM SUM yg sedap dan simple...
tips:
kalo blh elakkan guna kulit popiah sbb kalo kukus ia hancur.. dah brapa kali buat..
tp still blh mkn...
okey ni bahan2 yg kite kena prepare :
kulit wantan/dumpling (aku guna kulit dumpling)
isi ayam*
udang*
sotong*
daun kucai - hiris halus
carrot - parut sket.. jgn halus2 ye..
sengkuang - parut sket.. jgn halus2 ye..
cendawan shitake - cincang kecil2
minyak bijan 2 sudu besar
garam sket
gula sket
* ayam, udang dan sotong - aku cincang halus2 je.. xmo blend sbb kalo blend halus sgt..
Cara-caranya :
***Make sure keluarkan kulit wantan/dumpling tu dari freezer sebelum buat smua benda2 ni..
nanti kalo dah siap bancuh bahan tapi kulit masih beku.. masa tu anda melakukan kesilapan yg paling besauuu hahahaha!!
- Campurkan semua bahan di atas. Gaul rata.
- Masukkan minyak bijan (terpulang... ikut bau hidung mencium)*jgn tinggalkan minyak bijan ni.. kalo tak mmg tak rasa mcm dim sum..
- Perasakan gula dan garam sikit ye.
- Kendian, amik kulit wantan/dumpling isikan bahan2 tadi.. lipatlah ikut suka hati. tapi make sure letak air sket kat kulit tu spy ia melekat...
- Oleskan minyak sket kat periuk tu ye.. nanti takla kulitnya melekat.
- Kukuskan smasa air dah mengelegak selama 10 minit.
- Dah siap!
kulit dumpling yg telah disejukkan dari peti yg sejuk...
my mr. ehem ehem.. dia tolong isikan dalam kulit dumpling tu... sbb dia yg teringin sgt nak mkn...
tadaaa.... ni lah rupanya... siap!!! rupa mmg xlawa.. tp cubalah rasa.. kalo yg pandai nak wat bentuk2 tu..silakan ye.. ni kira cepat punya cara... dah ready utk dimamam.. blh cicah dgn sos... ape2 sos...
slamat mencuba...
3 comments:
wow.. nampak senang je... blh cuba nih!
Kalaw gna kukit popia bleh x??
boleh.. dulu saya pun guna kulit tu.. tp hasilnya tak serupa.. terlerai sbb kulit popia lbih nipis..
strukturnya tak sama dgn kulit dim sum ni.. nasihat saya, lebih baik kulit dimsum ni..
selamat mencuba..
Post a Comment